Kako se stvari premikajo? Kako se lahko premikajo živali? Kaj sploh je gibanje?

Kako pride do mavrice? Ali je možno lebdeti? Ali obstaja časovni stroj? Kaj pomeni „kvant“? Katero sila je najmočnejša v naravi? Ali je „prazen prostor“ resnično prazen? Kakšno je vesolje? Je končno? Kateri fizikalni problemi ostajajo nerešeni?

pdf  Download volume I - FALL, FLOW AND HEAT.

pdf  Download volume II - RELATIVITY.

pdf  Download volume III - LIGHT, CHARGES AND BRAINS.

pdf  Download volume IV - QUANTUM THEORY: THE SMALLEST CHANGE.

pdf  Download volume V - PLEASURE, TECHNOLOGY AND STARS.

Na tej spletni strani lahko dobite brezplačen fizikalni učbenik, ki razloži, kako je po 2500 letih raziskovanja možno odgovoriti na zgoraj postavljena vprašanja. Knjiga je napisana za radovedne: ob njej boste presenečeni, izzvani in zabavala vas bo prav vsaka stran. Besedilo z zelo malo matematike in z začetnimi primeri iz vsakdanjega sveta razkriva najbolj zanimive pojave iz mehanike, termodinamike, posebne in splošne relativnosti, elektrodinamike, kvantne teorije in novejših poskusov poenotenja. Recimo: besedilo prikaže moderno fiziko kot prosledico minimalne entropije, maksimalne hitrosti in sile, minimalnega naboja in minimuma akcije. Všeč vam bo ta brezplačni učbenik iz fizike.

Naloga:

Predstavljaj si elastiko, ki je na eni strani privezana na konja in na drugi strani privezana na steno. Elastika je neskončno raztegljiva. Na elastiki poleg stene stoji polž. Polž in konj se začneta gibati vsak s svojo tipično hitrostjo. Ali lahko polž ujame konja?

Pri vsakem poglavju iz fizike boste našli rezultate najnovejših raziskav, odlične animacije in slike, najbolj zanimive fizikalne uganke in povedne fizikalne zanimivosti. Našli boste 550 animacij in slik, več kot 100 tabel in več kot 1600 izzivov in ugank.

1500 strani, napisanih v angleščini, čaka na študente, učitelje in vse, ki jih zanima natančen opis narave. Najradovednejši bodo našli zaključek s proučevanjem mej časa in prostora in z osupljivostmi, ki jih najdemo pri tem.

Uporabniki prenesejo Motion Mountain več kot 40 000 krat letno na svoje računalnike. Zato si Motion Mountain želi biti najboljše uvodno besedilo v fiziko. V zahvalo za dober predlog Vas bom omenil na strani z zahvalami ali poslal nagrado.

Raziščite gibanje rastlin, živali, strele, sateliti, naboji, svetloba in sam prazen prostor! Bodite navdušeni nad molekularnimi motorji, črne luknje, lepota narave in preprostost delovanja: Raziščite načelo kozmične lenobe - najmanj ukrepanja -, največjo hitrost, največja razdalja, največja moč in simetrija profila, simetrija da razlaga elektromotorje, radioaktivnost in kvarke!

Ugotovite kakšen ognjemet, mobilni telefoni in metulji imajo skupno, kako delujejo mišice, kako se pojavljajo barve in kako je levitacija mogoče, zakaj lahko vidimo zvezde in kateri problemi v fiziki še vedno obstajajo nerešen. Uživajte v številnih čudovitih ugankah o naravi. Preberite o odličnem napredek v našem razumevanju procesov, ki nas obkrožajo. Nauči se kako zgodba o vesolju oblikuje naše nočno nebo, sonce, našo pokrajino, naše telesa in vsi atomi, ki ga tvorijo. Poiščite zanimive poskuse ponovite. Raziščite moč konceptov, ki se uporabljajo v fiziki.