The decision to call this page "naski.html" was taken by Christoph Schiller.

Kako se kreću stvari? Kako mogu da se kreću životinje? Šta je kretanje uopšte?

Кako nastaje duga? Da li je moguće da se lebdi? Postoji li vremenska mašina? Šta znači „kvant“? Koja sila je najveća u prirodi? Da li je „prazan prostor“ zaista prazan? Kakav je svemir? Da li je konačan? Koji fizički problemi ostaju nerešeni?

Sada novo, drugo izdanje:

pdf  Preuzmite volumen I - PAD, PROTOK I TOPLOTA - preveo Dragoš Vulović.

pdf  Preuzmite volumen II - RELATIVNOST - preveo Dragoš Vulović.

pdf  Preuzmite volumen III - SVETLOST, NABOJI I MOZAK - preveo Dragoš Vulović.

pdf   Preuzmite volumen IV - KVANT PROMENE - preveo Dragoš Vulović.

pdf   Preuzmite volumen V - ZADOVOLJSTVO, TEHNOLOGIJA I ZVEZDE - preveo Dragoš Vulović.

pdf  Preuzmite volumen VI - PREDPOSTAVKA OBJEDINJAVANJA - preveo Dragoš Vulović.

Na ovoj veb strani možete da dobijete besplatan udžbenik fizike, koji objašnjava kako je posle 2500 godina istraživanja moguće da se odgovori na gore postavljena pitanja. Knjiga je napisana za radoznale: ona će vas iznenaditi, izazvaće vas i zabaviti upravo svaka strana. Tekst je sa veoma malo matematike i uz osnovne primere iz svakodnevnog života otkriva najzanimljivije pojave iz mehanike, termodinamike, specijalne i opšte teorije relativnosti, elektrodinamike, kvantne teorije i novijih pokušaja objedinjavanja. Na primer: tekst prikazuje savremenu fiziku kao posledicu minimalne entropije, maksimalne brzine i sile, minimalnog nabija i minimuma rada. Svideće vam se ovaj besplatni udžbenik fizike.

Zadatak:

Zamislite elastičnu traku, koja je na jednoj strani vezana za konja, a na drugoj strani je vezana za zid. Traka je beskonačno rastegljiva. Na traci pored zida stoji puž. Puž i konj počnu da se kreću svako svojom tipičnom brzinom. Može li puž da stigne konja?

U svakom poglavlju iz fizike naći čete rezultate najnovijih istraživanja, izuzetne animacije i slike, najzanimljivije zagonetke fizike i ispričane zanimljivosti iz fizike. Naći čete 550 animacija i slika, više od 100 tabela i više od 1600 izazova i zagonetki.

1500 strana, napisanih na engleskom, čeka studente, nastavnike i svakog koga zanima precizan opis prirode. Najradoznaliji će naći zaključak u proučavanju granica vremena i prostora i uz uzbuđenje koje pritom nalaze.

Korisnici preuzimaju na svoje računare Motion Mountain više od 40 000 puta godišnje. Zbog toga Motion Mountain želi da bude najbolji uvodni tekst u fiziku. U znak zahvalnosti za dobar predlog pomenuću Vas na strani zasluga ili poslati nagradu.